Let op: veel bibliotheken hebben in de zomervakantie aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor bij Openingstijden onder Afwijkende openingstijden Naar de (aangepaste) openingstijden

Op deze pagina houden we je op de hoogte over hoe de bibliotheek omgaat met het coronavirus. De bibliotheken volgen daarin de landelijke lijn van het kabinet.

De hieronder genoemde maatregelen gelden voor de bibliotheken in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld. Zie voor de maatregelen van de bibliotheken in de gemeenten Assen, Emmen en Hoogeveen de betreffende website.

Mondkapjes en registratie niet meer nodig bij zoeken en lenen

De bibliotheken zijn weer bijna als vanouds geopend voor bezoekers. Wel moeten we ons houden aan een aantal maatregelen. Op deze pagina vind je meer informatie over je bibliotheekbezoek.

Je bent van harte welkom in de bibliotheken. Inmiddels zijn de computerwerkplekken en leestafels weer toegankelijk, is er koffie- en theevoorziening en zijn de toiletten geopend voor bezoekers. Ook zijn activiteiten in de bibiotheek weer mogeliijk.

Per 26 juni is weer een aantal versoepelingen van kracht. Het dragen van een mondkapje, reserveren (gebruik mandje) en registreren bij binnenkomst zijn niet meer nodig als je komt om boeken e.d. te zoeken en te lenen of in te leveren.

Alleen registeren langer verblijf

Blijf je langer in de bibliotheek, bijvoorbeeld om achter een computer te werken of voor activiteiten, dan doen we nog wel een gezondheidscheck en vragen we om je gegevens voor de mogelijke uitvoering van bron- en contactonderzoek. Dit gaat om je naam, tijdstip van binnenkomst, telefoonnummer en e-mailadres. Deze gegevens worden veertien dagen bewaard en worden daarna vernietigd.

Verder verzoeken we je om je aan het volgende te houden:

 • Houd 1.5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst.
 • Blijf thuis bij klachten.
 • Vermijd te drukke plekken.
 • Leen en betaal zo mogelijk contactloos.

Lees alle maatregelen tegen verspreiding van corona

 

Openingstijden bibliotheken

Voor de bibliotheken gelden weer de reguliere openingstijden. Zie hiervoor de website van de betreffende bibliotheek.

Let op: in de zomervakantie hebben veel bibliotheken aangepaste openingstijden. Ook deze vind je op de website van de bibliotheek.

Actuele openingstijden bibliotheken

 

Bereikbaarheid Klantenservice

Voor vragen is de klantenservice van de bibliotheken telefonisch of per mail bereikbaar.

Biblionet Drenthe

Voor bibliotheken in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.
t. Van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur op nummer 088 012 8000.
e. klantenservice@biblionetdrenthe.nl

Bibliotheek DNK, Assen

t. Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur op nummer 088 012 8888.
e. info@dnk.nl

Bibliotheek Emmen

t. Van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur op nummer 0591 681444.
e. klantenservice@bibliotheekemmen.nl.

Bibliotheek Hoogeveen

t. Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op nummer 0528 268131
e. secr@bibliotheekhoogeveen.nl

Doordat onze medewerkers thuis werken en wij veel vragen krijgen, kan het gebeuren dat de lijn vaker bezet is. Wij verzoeken je om in dat geval op een later moment terug te bellen. Wij vragen hiervoor je begrip.

Kantoor Biblionet Drenthe gesloten

Het kantoor van de provinciale ondersteuningsinstelling Biblionet Drenthe in Assen blijft voorlopig gesloten. Kantoormedewerkers werken thuis en zijn via de mail bereikbaar. Mailen kan ook naar secretariaat@biblionetdrenthe.nl.

De online bibliotheek is altijd open

Is je bibliotheek gesloten of heb je even geen zin of tijd om langs te komen, je kunt dag en nacht terecht in de online bibliotheek.

Naar de online bibliotheek

De gezondheid van onze klanten én van onze medewerkers staat bij de bibliotheek voorop. Daarom is het belangrijk dat je je bij het bezoek aan de bibliotheek houdt aan de onderstaande regels:

Bij binnenkomst

 • Voor de bibliotheek geldt een maximumaantal bezoekers. Het uitgangspunt is dat de 1,5 meter gehandhaafd kan worden.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst. Er staat desinfectiemiddel klaar.
 • Dragen van een mondkapje is niet meer verplicht.
 • Probeer drukte te vermijden.

Houd 1,5 meter afstand

 • Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de bibliotheekvestiging. Dit geldt niet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
 • Schud geen handen.

Blijf thuis bij klachten

 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
 • Blijf ook thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.

Contactloos uitlenen en betalen

 • Doe het uitlenen en inleveren alleen en zo mogelijk contactoos via de zelfbediening.
 • Betaal bij voorkeur met pin. Vermijd contact in bibliotheken waar met contant geld betalen wel mogelijk is.

Activiteiten, werkplekken en overige faciliteiten

 • Je kunt gebruikmaken van faciliteiten zoals de leestafel, computers en koffieapparaat. Ook zijn weer activiteiten mogelijk. Houd ook hier overal 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Bij een langer verblijf in de bibliotheek - bijvoorbeeld om te lezen, achter de computer te werken of bij activiteiten - wordt gevraagd de volgende gegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de mogelijke uitvoering van bron- en contactopsporing door de gemeentelijke gezondheidsdienst: 1. volledige naam, 2. datum en tijdstip van aankomst, 3. e-mailadres en 4. Telefoonnummer. Deze gegevens worden veertien dagen bewaard en worden daarna vernietigd.
 • Ook wordt om toestemming gevraagd voor de verwerking en overdracht van de bovengenoemde gegevens 1 t/m 4 ten behoeve van de uitvoering van bron- en contactopsporing door de gemeentelijke gezondheidsdienst. Het geven van deze toestemming is vrijwillig.

Volg instructies van het personeel op

 • Volg altijd de aanwijzingen van onze medewerkers op.

DUMMY TEKST: Voorlezen aan ouderen Voor deze doelgroep wordt een digitale thematische muurkrant gemaakt waarop verhalen kunnen worden aangeklikt. De verhalen worden in de vorm van filmpjes aangeboden. 

Er zijn onderhoudswerkzaamheden gepland aan de catalogus van de Drentse bibiotheken op:

 • zondagavond 25 april ca. 21.00 uur tot maandagochtend 26 april ca. 07.30 uur

Hierdoor is o.a. inloggen, verlengen, zoeken en reserveren niet mogelijk. Ook is de Wise-app tijdelijk niet beschikbaar.

Onze excuses voor het ongemak.

Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Daarom voeren de bibliotheken in Midden-Drenthe, Aa & Hunze, Tynaarlo, Noordenveld en Coevorden het project Scoor een Boek! uit. Een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal

Doe mee met ScoorThuis!

Naast de Schooleditie kent Scoor een Boek! ook een digitale Thuiseditie. Hierin worden gezinnen opgeroepen om ook thuis boeken te gaan lezen. Papa, mama, broertjes en zusjes gaan de strijd aan. In de klas en thuis! Met het gezin voeren zij leuke taal-, lees- en beweegopdrachten uit. Voor elke opdracht die zij doen scoren zij punten voor de klas. De klas met de meeste punten, maakt kans op mooie prijzen. Aanmelding gebeurt met een klascode die de kinderen krijgen van juf of meester.

Scoor een Boek! in Drenthe

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Daarom voert een aantal bibliotheken in Drenthe het project Scoor een Boek! uit. Een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal.

In 2020 lazen 22.548 kinderen uit tien provincies samen zoveel mogelijk boeken ('scoren') tijdens Scoor een Boek!
Ook in 2021 haakt Drenthe weer aan bij Scoor een Boek! Een groot aantal scholen uit de volgende Drentse gemeenten doet mee aan Scoor een Boek!:

Aa en Hunze (FC Groningen)

 

Coevorden (FC Emmen)

 

Midden-Drenthe (FC Groningen)

 

Noordenveld (FC Groningen)

 

Tynaarlo (FC Groningen)

 

Het doel: leerlingen laten scoren

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! tien weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen (‘scoren’) in de klas. De bibliotheek wil hiermee het leesplezier bij kinderen aanwakkeren. De kinderen worden extra gestimuleerd door een profvoetballer. Aan het eind van het project is er een sportieve afsluiting. Vanwege de coronamaatregelene vindt Scoor een Boek! dit jaar vooral online plaats.

Opzet Scoor een Boek!

Screenshot filmpje en poppetje op balAftrap In de klas | februari 2021 | Een educatiemedewerker van de bibliotheek  bezoekt (online) de groep met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van de voetballer Bart van Hintum van FC Groningen (in Coevorden door Keziah Veendorp van FC Emmen).

Rust In de klas | maart 2021 | De medewerker van de bibliotheek praat (online) met de klas over de boeken. Samen bekijken ze de tweede videoboodschap van Bart van Hintum of Keziah Veendorp.

Fluitsignaal April / mei | Na tien weken boeken ‘scoren’ is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting in de vorm van een online quiz. Ook wordt de eindscore van Scoor een Boek! bekend gemaakt.

Wil je meer weten?

Als je meer wilt weten, neem dan contact op met:

Deel deze pagina