Veelgestelde vragen over de collectie

In de zoekbalk kun je zoeken naar boeken, muziek-cd’s, dvd’s, luisterboeken en andere materialen van de gezamenlijke Drentse bibliotheken. Je vindt de zoekbalk bovenaan elke pagina. Het is mogelijk om op schrijver, titel, onderwerp en reeks/serie te zoeken.

Je kunt via internet 24/7 boeken, cd's, dvd's en andere media reserveren bij bibliotheken in heel Nederland. Kijk voor meer informatie bij Reserveren

Als de bibliotheek besluit een nieuw boek, dvd e.d. aan te schaffen, duurt het gemiddeld ongeveer twee maanden voordat deze in de bibliotheek is. Maar het kan vaak ook sneller. Boeken waar veel vraag naar wordt verwacht, kopen de bibliotheken via een versnelde procedure in waardoor ze eerder beschikbaar zijn, meestal binnen twee weken. In het Nieuwe Boeken Blog vind je een selectie uit deze nieuwe populaire titels.

Elke bibliotheek heeft een abonnement op diverse tijdschriften: opinieweekbladen, sport- en autobladen, vrouwentijdschriften, jeugdbladen enz. De nieuwste nummers liggen in de bibliotheek om te lezen, de oudere nummers worden uitgeleend.

Voor mensen die slechter gaan zien en daardoor moeite krijgen met lezen, heeft de bibliotheek diverse aangepaste materialen. Bijvoorbeeld boeken met grote letter, luisterboeken en daisyroms. Elke bibliotheek beschikt ook over een aantal leeshulpmiddelen om uit te proberen. Daarnaast kun je als je blind, slechtziend of dyslectisch bent terecht bij de Bibliotheekservice Passend Lezen.

QR-codeAls je in de catalogus iets tegenkomt dat je in de bibliotheek wilt gaan lenen,  hoef je dat niet meer op een kladje te noteren, maar kun je met de QR reader op je smartphone de code(s) scannen en je hebt meteen alle belangrijke informatie meteen bij de hand, inclusief de vindplaats in de bibliotheek.
 
De QR-code is in 1994 door een Japans bedrijf ontwikkeld. QR staat voor 'quick response' waarmee een snelle manier van coderen en decoderen wordt bedoeld

Mis je een boek in de bibliotheek? Een boek dat je graag wilt lezen en waarvan je denkt: dat zal de bibliotheek wel hebben? En dat het er dan niet is?! Dan kun je de bibliotheek ‘tippen’.